🤯 Google Ads Paneli Gözünü mü Korkutuyor? Gel, Beraber Şu İşi Kıralım! 💪

Enes

CEO
Yönetici
Administrator
Moderator
Kategori Mod.
Editör
Selamlar ahali,

Toplanın, size bir itirafla başlıyorum. Yıllar önce Google Ads'e ilk girdiğimde, karşıma çıkan o panele bakıp "Ben nereye düştüm? Bu ne biçim uzay gemisi kokpiti?" demiştim. 😅 Her yerde butonlar, grafikler, anlaşılmaz terimler... Sanki roket fırlatacaksın, alt tarafı bir reklam vereceksin.

Eğer sen de şu an bu durumdaysan, o "Hemen Başlayın" butonuna tırıs tırıs tıklıyor ama sonrasından korkuyorsan, doğru başlığa demir attın demektir. Bu yazıda ne bir ajans ağzı, ne de sıkıcı bir teknik dil var. Sadece bu yoldan geçmiş birinin, çaylaklık döneminde yaptığı hataları ve öğrendiklerini içeren, bol goygoylu bir rehber bulacaksın.

Hadi çayını kahveni kap gel, o korkutucu paneli beraber fethediyoruz!

Bölüm 1: Önce Kafa Ayarı 🧠 - Zihinsel Hazırlık

Dur, dur, hemen ads.google.com yazma tarayıcıya. Önce bir mental olarak hazırlanalım.

• Sabır, Ya Sabır: Bu iş, "parayı bastım, yarın müşteriler kapıda kuyruk" işi değil. Bu bir maraton. İlk başta anlamayacaksın, belki biraz para yakacaksın (hepimiz yaktık, rahat ol), ama sabredip öğrendikçe meyvelerini toplayacaksın.
  • Küçük Başla: "Dur şu işe bir gireyim, evdeki dolarları bozdurayım" moduna girme. Başlangıçta, gözden çıkardığın, "bu parayla tecrübe satın alıyorum" diyebileceğin küçük bir bütçeyle başla. Öğrendikçe vites yükseltirsin.
  • Merak Et: En iyi öğretmen meraktır. "Bu buton ne işe yarıyor?", "Şu metrik ne anlama geliyor?" diye kurcala. Korkma, panel patlamaz. 😉
Kafa olarak tammamsak, şimdi yola çıkmak için çantamızı hazırlayalım.

Bölüm 2: Yol Çantası 🎒 - Yola Çıkmadan Neler Lazım?

Hesap açma ekranında "Aaa o yanımda yoktu" diye apışıp kalmamak için şu 4 şeyi masanın üstüne koy:

1. Pasaportun (Gmail Hesabın): Bu işin vizesi, pasaportu her şeyi bu. Şahsi hesabından ziyade, [email protected] gibi bu işe özel bir hesapla yola çıkman daha derli toplu olur.
  2. Varış Noktan (Web Siten): Reklama tıklayan o güzel insanları nereye indireceksin? Çalışan, hızlı açılan, mobil uyumlu bir siten olmalı. Yoksa gelen müşteri, kırık dökük bir dükkana girmiş gibi anında kaçar.
  3. Resmi Kimliğin (İşletme Bilgilerin): Fatura için gerekli olan resmi şirket unvanı, adres, vergi no gibi bilgileri bir not defterine yaz, lazım olacak.
  4. Yol Harçlığı (Ödeme Kartın): Merak etme, hemen para çekmeyecekler. Ama Google "Bu arkadaş ciddi mi, yoksa makarasına mı takılıyor?" diye görmek için bir kart bilgisi ister. Kredi veya banka kartı olur.
Her şey hazır mı? Hadi o zaman, direksiyona geçme vakti!

Bölüm 3: Ve Sahne Senin! 🎬 Adım Adım Hesap Açma

Adım 1: Google'ın Tatlı Tuzağı ve Kurtuluş Yolu: UZMAN MODU!

ads.google.com'a girdin, "Hemen Başlayın" dedin. İşte tam burada Google, sana bir "kıyak" yapmaya çalışacak. "Sen yorulma canım kardeşim, hedefini söyle, ben hallederim" diyerek seni basit bir yola sokmaya çalışacak. Buna Akıllı Mod deniyor ve bu bir tuzak!

Akıllı Mod, vitesi olmayan, sadece sağa dönebilen bir araba gibidir. Seni bir yere götürür ama nereye ve nasıl gittiğin hakkında hiçbir kontrolün olmaz.

Biz ne yapacağız? Sayfanın altlarında bir yerlerde gizlenmiş o sihirli cümleyi bulacağız: "Uzman Modu'na Geç". İşte o an, arabanın tüm kontrolünü eline aldığın andır. Direksiyon da senin, gaz da, fren de. Tereddüt etmeden tıkla ona!

Adım 2: "Dur Bi Soluklanalım" Hamlesi

Uzman Modu'na geçtin ama Google hâlâ rahat durmuyor. "Hadi hemen kampanya yapalım!" diye seni aceleye getirmeye çalışıyor. Sakin ol şampiyon. Önce bir evi gezelim, odalar nerede, mutfak ne durumda bir bakalım, değil mi?

Yine ekranın alt tarafında, kimsenin görmesini istemedikleri o linki bul: "Kampanya olmadan bir hesap oluşturun". Buna tıklayarak önce boş yönetim panelimize bir kavuşalım.

Adım 3: Geri Dönüşü Olmayan İmza ✍️

Karşına son bir onay ekranı gelecek. Ülke, saat dilimi ve para birimi. Bak burası çokomelli, pardon, çok önemli!

• Para Birimi: TÜRK LİRASI (TRY)
Bunu USD veya EUR seçersen, tüm ödemelerin, raporların o para birimi üzerinden olur ve bunu ASLA DEĞİŞTİREMEZSİN! Sonra "dolar kaç oldu, euro ne kadardı" diye hesap yaparken beynin yanar. Burada yapacağın hata, ileride "keşke" dedirtir, aman diyeyim! Kontrol et ve onayla.

Adım 4: Anahtar Teslim! 🔑

"Tebrikler!" yazısını gördün mü? İşte bu kadar! O korkulan, aşılamaz sanılan surları aştın. "Hesabınızı Keşfedin" diyerek kendi dijital krallığına ilk adımını atabilirsin. Hoş geldin!

Bölüm 4: Evi Aldık, İçini Nasıl Döşeyeceğiz?

Panel artık senin. Ama içi bomboş. Ne yapacaksın?

• Kasanın Anahtarını Tak 💳: Reklamların yayınlanması için para lazım. Üst menüden Araçlar ve Ayarlar > Faturalandırma kısmına git ve kart bilgilerini, fatura ayarlarını bir güzel yap.
  • Kör Uçuşu Yapma, Pusulanı Ayarla! 🎯: Bu yapacağın en ama en önemli şey. Adı "Dönüşüm İzleme". Reklamdan gelen bir müşteri sitende form mu doldurdu, seni aradı mı, bir şey mi satın aldı? Bunu ölçmezsen, rüzgarda para savurmaktan farkın kalmaz. Mutlaka Araçlar ve Ayarlar > Ölçüm > Dönüşümler bölümünü kurcala ve sitene ekle.
Artık hazırsın. O meşhur "+ Yeni Kampanya" butonuna basıp ilk denemeni yapma vakti geldi.

Unutma, bu bir yolculuk. Takıldığın yerde foruma yaz, sor. Birimiz olmazsa diğerimiz mutlaka bir fikir verir. Burası onun için var!

Hadi bakalım, klavyene kuvvet, reklamlarına bereket! 😉

Konuyu görüntüleyenler