- Yöneticiler
Herkese merhabalar,
Yaklaşık 1 aydır içinden çıkamadığım bir sorunla karşı karşıyayım ve artık tüm çözüm yollarını tükettiğimi düşünüyorum. Yardımınıza ihtiyacım var.
Sorun Detayları:Bilgisayarım normal kullanımda (internet, video vb.) hiçbir sorun çıkarmıyor. Ancak ne zaman Valorant oynamaya başlasam, oyuna girdikten yaklaşık 7-8 dakika sonra ekran aniden kararıyor, kasa ışıkları ve fanlar çalışmaya devam etse de sistem kendini yeniden başlatıyor. Bu sorun sadece ve sadece Valorant'ta oluyor.
Şu Ana Kadar Denediğim ve Sonuç Alamadığım Yöntemler:
Merhaba, yaşadığınız sorun gerçekten can sıkıcı ve sistematik bir şekilde denemeler yapmanız çok doğru bir yaklaşım. Sorunun sadece Valorant'ta olması, problemi daha spesifik bir alana çekiyor. Stres testlerinin tek başına bir anlam ifade etmemesi de normal çünkü oyunlar, işlemci ve ekran kartını aynı anda, dalgalı bir şekilde yüke sokarak güç kaynağı (PSU) üzerinde çok daha farklı bir stres yaratır.
İşte size adım adım izlemenizi önereceğim yeni çözüm yolları:
1. Adım: Yazılımsal ve Oyuna Özel Çözümler
2. Adım: Donanım ve Güç Odaklı Çözümler
Sorununuzun yazılımsal değil, donanımsal olma ihtimali yüksek. Özellikle de güçle ilgili.
3. Adım: Windows Olay Görüntüleyicisi'ni Kontrol Etme
Sistem yeniden başlattıktan sonra, Windows'un arama çubuğuna "Olay Görüntüleyicisi" yazın ve açın. Sol menüden Windows Günlükleri > Sistem yolunu izleyin. Burada, tam çökme saatine denk gelen Kritik seviyede bir "Kernel-Power 41" hatası göreceksiniz. Bu hata, sistemin beklenmedik bir şekilde kapandığını doğrular ve genellikle PSU veya donanım kaynaklı sorunlara işaret eder.
Özetle, benim size tavsiyem: Öncelikle 2. maddedeki XMP profilini kapatmayı deneyin. Eğer çözülmezse, tüm işaretler PSU'yu gösteriyor. Farklı bir güç kaynağı ile deneme yapmanız sorunu kökünden çözecektir.
Yaklaşık 1 aydır içinden çıkamadığım bir sorunla karşı karşıyayım ve artık tüm çözüm yollarını tükettiğimi düşünüyorum. Yardımınıza ihtiyacım var.
Sorun Detayları:Bilgisayarım normal kullanımda (internet, video vb.) hiçbir sorun çıkarmıyor. Ancak ne zaman Valorant oynamaya başlasam, oyuna girdikten yaklaşık 7-8 dakika sonra ekran aniden kararıyor, kasa ışıkları ve fanlar çalışmaya devam etse de sistem kendini yeniden başlatıyor. Bu sorun sadece ve sadece Valorant'ta oluyor.
Şu Ana Kadar Denediğim ve Sonuç Alamadığım Yöntemler:
Format ve Temiz Kurulum: Windows'u tamamen silip en güncel sürümüyle baştan kurdum.
Stres Testleri: İşlemci veya ekran kartı yük altında kapanıyor şüphesiyle hem CPU hem de GPU için (FurMark ile) ayrı ayrı stres testleri yaptım. Saatlerce süren testlerde herhangi bir kapanma veya yeniden başlama olmadı.
Elektrik ve Priz: Farklı prizler denedim, sorunun elektrik hattından kaynaklanabileceğini düşünerek akım korumalı kaliteli bir prize geçiş yaptım.
Sürücüler: Tüm sürücülerin (özellikle ekran kartı) en güncel versiyonlarını kurdum.
- İşlemci:
- Ekran Kartı:
- Anakart:
- RAM:
- PSU (Güç Kaynağı):
Çözüm Önerileri ve Sorun Analizi
Merhaba, yaşadığınız sorun gerçekten can sıkıcı ve sistematik bir şekilde denemeler yapmanız çok doğru bir yaklaşım. Sorunun sadece Valorant'ta olması, problemi daha spesifik bir alana çekiyor. Stres testlerinin tek başına bir anlam ifade etmemesi de normal çünkü oyunlar, işlemci ve ekran kartını aynı anda, dalgalı bir şekilde yüke sokarak güç kaynağı (PSU) üzerinde çok daha farklı bir stres yaratır.
İşte size adım adım izlemenizi önereceğim yeni çözüm yolları:
1. Adım: Yazılımsal ve Oyuna Özel Çözümler
- Riot Vanguard'ı Tamamen Kaldırıp Yeniden Kurun: Valorant'ın hile koruma sistemi olan Vanguard, sistemin en alt katmanında çalışır ve bazen donanımlarla veya diğer yazılımlarla çakışabilir. Denetim Masası'ndan hem Valorant'ı hem de "Riot Vanguard"ı kaldırıp, oyunu resmi sitesinden temiz bir şekilde yeniden kurun.
- BIOS ve Chipset Sürücülerini Güncelleyin: Anakartınızın üreticisinin web sitesine gidin. Buradan anakartınız için sunulan en son BIOS sürümünü ve Chipset (Yonga Seti) sürücülerini indirip kurun. Eski bir BIOS, yeni nesil donanımlarla veya oyunlarla uyumsuzluk sorunları yaratabilir.
- Ekran Kartı Sürücüsünü DDU ile Temiz Kurun: Normal bir şekilde sürücü kurmak bazen eski kalıntıları bırakabilir. DDU (Display Driver Uninstaller) adlı programı kullanarak mevcut ekran kartı sürücünüzü "Güvenli Mod"da tamamen kaldırın ve ardından en güncel sürücüyü temiz bir şekilde kurun.
- Arka Plan Uygulamalarını ve Overlay'leri Kapatın: Discord, MSI Afterburner, NVIDIA ShadowPlay, Xbox Game Bar gibi oyun sırasında ekranın üzerine binen (overlay) tüm uygulamaları kapatıp oyuna girmeyi deneyin. Vanguard bu tür uygulamaları sevmez.
2. Adım: Donanım ve Güç Odaklı Çözümler
️
Sorununuzun yazılımsal değil, donanımsal olma ihtimali yüksek. Özellikle de güçle ilgili.
EN GÜÇLÜ ŞÜPHELİ: PSU (Güç Kaynağı)Sizin sorununuzun klasik bir "yetersiz veya arızalı PSU" belirtisi olma ihtimali çok yüksek. FurMark sadece ekran kartını, diğer testler sadece işlemciyi zorlar. Valorant ise ikisini birden anlık olarak yüke sokar ve PSU'nuz bu ani güç çekişini karşılayamayıp kendini korumaya alarak sistemi yeniden başlatıyor olabilir. Özellikle kalitesiz veya zamanla yıpranmış bir PSU, bu sorunu sıkça yapar.- Çözüm: Mümkünse, güvendiğiniz bir arkadaşınızdan kaliteli ve yeterli watt değerine sahip farklı bir PSU alıp sisteminizde deneyin. Sorununuz büyük olasılıkla çözülecektir.
İKİNCİ ŞÜPHELİ: RAM ve XMP ProfiliRAM'lerdeki en ufak bir kararsızlık, özellikle oyunlarda yeniden başlatma sorunlarına yol açar.- Çözüm: BIOS'a girin ve RAM'leriniz için aktif ettiğiniz XMP veya DOCP (hız aşırtma) profilini devre dışı bırakın (Disable). RAM'leriniz standart hızlarında çalışsın. Bu şekilde oyuna girip sorunun devam edip etmediğini kontrol edin. Eğer sorun çözülürse, ya RAM'leriniz vaat edilen XMP hızında kararlı çalışmıyor ya da anakartınızla ilgili bir uyumsuzluk var demektir.
- Oyun İçi Sıcaklıkları Anlık İzleyin: MSI Afterburner gibi bir programla, oyun sırasında ekranın bir köşesinde CPU ve GPU sıcaklıklarını anlık olarak gösteren bir panel açın. Belki de Valorant, işlemcinizi veya ekran kartınızı farklı bir şekilde ısıtıyordur ve 7-8 dakika, kritik sıcaklığa ulaştığı andır.
3. Adım: Windows Olay Görüntüleyicisi'ni Kontrol Etme
Sistem yeniden başlattıktan sonra, Windows'un arama çubuğuna "Olay Görüntüleyicisi" yazın ve açın. Sol menüden Windows Günlükleri > Sistem yolunu izleyin. Burada, tam çökme saatine denk gelen Kritik seviyede bir "Kernel-Power 41" hatası göreceksiniz. Bu hata, sistemin beklenmedik bir şekilde kapandığını doğrular ve genellikle PSU veya donanım kaynaklı sorunlara işaret eder.
Özetle, benim size tavsiyem: Öncelikle 2. maddedeki XMP profilini kapatmayı deneyin. Eğer çözülmezse, tüm işaretler PSU'yu gösteriyor. Farklı bir güç kaynağı ile deneme yapmanız sorunu kökünden çözecektir.